Послуги
Назад к списку

Економія та репутація... Або скупий платить двічі!

    В наш час більшість компаній у статтях на своїх сайтах описують «порядність та професіоналізм» своїх компаній, які займаються продажем та встановленням кліматичного та вентиляційного обладнання. У цій статті буде описано реальну ситуацію, в якій зазвичай виявляється замовник, який женеться за економією.

 Нещодавно до нашої компанії надійшло замовлення на діагностику системи вентиляції, за словами клієнта припливно-витяжна установка (далі ПВУ) працює не так, як повинна від моменту встановлення (3 роки). Весь цей час до нього приїжджали фахівці фірми інсталятора та переконували, що все нормально і ПВУ так і має працювати. Кожен виїзд, очевидно, оплачувався за тарифами компанії.


 Після первинного огляду викликало здивування розташування рещіток подачі та забору повітря у приміщенні, вони знаходилися на відстані 5 см один від одного. Засумнівавшись у побаченому, була проведена перевірка анемометром і здогад підтвердився. Установка витягувала більшу частину повітря, що подається в приміщення, відразу ж на виході з решітки. Після цього настав час діагностики самої ПВУ.

 По телефону представник компанії почав впевнено переконувати, що ПВУ знаходиться у приміщенні над підвісною стелею, але пошуки виявилися безрезультатними. Тоді було висунуто припущення, що ПВУ може бути встановлене на тех. поверсі чи даху. Оскільки на тех. поверсі її так само не виявилося ми пройшли на дах будівлі, побачене на даху, м'яко кажучи, здивувало всіх: ПВУ С&Н з рекуперацією тепла продуктивністю 1000 м3\год просто лежить у купі сміття бережно накрите листом металу (див. фото).

 Зрозуміло, що не про яку рекуперацію тепла повітря, що видаляється, і мови йти не може. У зимовий період ПВУ було під шаром снігу. У дощову погоду просто лежало в калюжі. До речі вартість подібної установки коливається в районі 1500 $.

 У процесі реставрації ПВУ, довелося повністю очистити установку від залишків заводського утеплювача. Між корпусом і утеплювачем утворився прошарок, у якому стояла вода. Це призвело до корозії корпусу. Після зачистки та обробки корпусу було нанесено новий шар утеплювача (0.8 см.). Бокси рекуператора вимиті та оброблені антибактеріальним розчином.Коли розбиралася ПВУ на внутрішній частині кришки блоку керування, були виявлені робочі позначки монтажників (див. фото), виходячи з яких стає зрозуміло, що люди взагалі не розуміли, що робити і навіть не здогадувалися як вона, працює. 

Після повної реставрації ПВУ було встановлено по-новому, відповідно до норм та технічних вимог. Перший пуск показав клієнту колосальну різницю між «ДО та ПІСЛЯ».

 Як виявилося, ціни фірми інсталятора були трохи нижчими від ринкових, ніж і був підкуплений замовник. Обладнання купувалося за тим самим принципом. Таким чином клієнт отримав неправильно змонтовану ПВУ без гарантійних зобов'язань і будь-якої відповідальності з боку фірми постачальника.

Пам'ятайте - вентиляційне обладнання це не настінний кондиціонер за 200$, воно вимагає окремих навичок як при підборі, так і при монтажі. І не варто гнатися за уявною економією на монтажі, матеріалах чи потужностях обладнання.